U prethodnom postu smo se upoznali sa pojmom tkanja i delovima razboja pomoću kojih se sama izrada tkanine izvodi na razboju. Kada odlučimo, od mnogobrojnih mogućnosti, šta želimo da izradimo na razboju, neophodnno je da odaberemo predivo kojim ćemo tkati i izračunati količinu prediva koje ćemo utrošiti.

IZBOR PREDIVA ZA OSNOVU

Za pripremu osnove za tkanje uvek biramo predivo koje je čvrsto i nerastegljivo!

Ovo je važno da se ispoštuje kako kasnije ne bi došlo do sakupljanja materijala koji skinete sa vratila tkanine ili da ne bi došlo do kidanja niti prilikom tkanja ako predivo nije čvrsto upredeno.

Na primer, ako u osnovu stavite rastegljivo predivo , šal koji budete skinuli biće zatno kraći od onoga što ste planirali, jer se osnova prilikom namotavanja dodatno rasteže, tako da kasnije dolazi do sakupljanja. Takođe ovakvo rastegljivo platno ne možete da upotrebite ni ako želite nešto da sašijete. A, ako pak stavite predivo koje možete rukama da pokidate, može doći do pucanja niti prilikom vezivanja ili namotavanja dok radite.
Dakle najbolji izbor prediva za osnovu su pamuk, lan, vuna, svila i neka prediva od viskoze. Možete koristiti i neka moherasta prediva, ali ona su malo komplikovana za namotavanje na osnovino vratilo, jer se tom prilikom stvaraju čupice od vlakana koje dodatno morate da rasčešljavate.

IZBOR PREDIVA ZA POTKU

Kada ste odlučili šta želite da tkate, izabrali prediva za osnovu, preostaje da odaberete i predivo za potku. Rekli smo da potka predstavlja poprečne niti tkanine koje se provlače kroz zev, odnosno podignuti sistem niti osnove.
Prilikom odabira prediva za potku, takođe se vodi računa da predivo ne bude rastegljivo (može minimalno), jer će prilikom pranja tkanog proizvoda doći do znatnog sakupljanja i više nećete imati tkaninu kakva treba da bude. Sakupljanje dovodi do pomeranja svih niti i gubitka šare u tkanini.
U zavisnosti od toga šta tkate biraćete mekša ili čvršća prediva. Naime, ako tkate zimski šal, poželjno je da izaberete neka mekša i finija prediva kao što su vuna, moher ili akril vuna. Ako radite platno za torbu ili jastučnicu, biraćete čvrsta prediva kao što su pamuk i lan jer vam ona daju čvrstu, gustu i jaku tkaninu. Ako izrađujete zidne ukrase ili platno za torbu, za potku možete koristiti i kožu, teksas, grančice, rafiju i razne druge vama zanimljive materijale.

IZRAČUNAVANJE UTROŠKA PREDIVA

Nakon odabira prediva, dolazimo do dela kada treba izračunati količinu prediva koju ćemo utrošiti za željeni proizvod. Pokušaću da vam ovo objasnim što jednostavnije bez formula i onako kako ja to radim:
Po literaturi, dužinu osnove treba povećati 10% za izgubljeno pri snovanju, 10% za gubitak zbog sakupljanja pri tkanju i 60-90 cm za gubitak pri postavljanju osnove na osnovin valjak i valjak tkanine.
Širinu osnove treba povećati za 10% zbog zategnutosti ivičnih niti i 10% zbog skupljanja širine osnove koje određeni prepletaji mogu da stvore (čipka, saće i sl.).
Želite šal dužine 240cm i širine 40cm. U ovu dužinu ulaze i rese. Koristite brdo koje ima gustinu 4 niti u centimetru.

Broj niti koji nam je potreban izračunavamo tako što širinu pomnožimo sa četiri, jer nam je gustina brda 4 niti u centimetru.
Po prethodnim proračunima treba da odmerimo osnovu koja je za nešto više od jednog metra duža od onoga što vama treba.
A broj niti koji ulaze u širinu uvećaćemo za 4 niti po svakom dodatom centimeru( ako koristimo brdo koje prihvata po četiri niti u jednom centimetru), u ovom slučaju to je 8cm, dakle dodajemo 32 niti.

*Postoje brda raznih gustina i od toga zavisi i gustina i čvrstina tkanine koju izrađujete.

Dakle , potrebno nam je za osnovu otprilike 3,6 m x (48 cm x 4 niti) = 3,6m x 192 niti = 692m
692m / 120m = 5,7 odnosno 6 štringlica čija metraža iznosi 120 metara

*3,6m je uvećana dužina osnove
* 48 cm je uvećana širina osnove
* 120 m je metraža štringlice prediva u ovom primeru. Svakako ćete proveriti metražu na vašem predivu i sa tim iznosom podeliti ukupan broj metara osnove.

Dužinu osnove odmeravamo na drvenom ramu koji se naziva snovaljka. Snovaljka na sebi ima drvene klinove pomoću kojih se meri osnova. Dijagonalni razmak između svakog klina može da iznosi oko 70cm.

Ovo je bio proračun za osnovu.

Utrošak za potku, izračunavamo tako što željenu dužinu u centimetrima pomnožimo sa gustinom prediva, pa to pomnožimo sa širinom platna.

Gustina prediva se izračunava, tako što se predivo namota oko metra kojim merimo u širini jednog centimetra. Tako dobijamo gustinu prediva odnosno koliko redova u tkanju imamo u jednom centimeru.

Što je predivo deblje, njegova gustina je manja i obrnuto. Broj redova pomnožimo sa željenom dužinom, pa sve to pomnožimo sa širinom platna ili šala koje radimo. A onda sve to podelimo sa metražom na štringlici, kako bismo dobili okviran broj štringli.

Preporuka je da uvek imate više prediva nego što vam je potrebno.

U narednom postu biće objavljen i video na kome ćemo snovati osnovu, gde će vam sve ovo biti mnogo jasnije i lakše za shvatanje. Do tada pokušajte da izračunate sami utrošak prediva za osnovu, a ako imate bilo kakve nedoumice, slobodno nam pišite na [email protected] ! Radujemo se širenju ljubavi prema tkanju 😉