Tkanje je najveličanstvenija umetnost koja istinski odvaja čoveka od životinje – Gete

Tkanje se smatra jednim od najstarijih zanata koji datira još iz doba Neolita i povezan je sa svakom civilizacijom i narodnim grupama. Tkanina je nastala kao potreba čoveka da zaštiti svoje telo od hladnoće i raznih spoljašnjih uticaja. Svi narodi su koristili istu tehniku izrade tkanina, ali je svako dodao šaru koja bi bila autentična za određeno podneblje. Kroz istoriju se od najprimitivnijih oblika razboja, koji su se sastojali od jednostavnih drvenih elemenata, došlo do industrijskih razboja, nakon drugog svetskog rata, koji su potpuno oterali tehniku ručnog tkanja i autentičnost tkanine u zaborav. Danas se, u drugom milenijumu posle nove ere, potpuno zasićeni jednoličnim proizvodima, vraćamo tradiciji i autentičnim izvorima našeg postojanja.

Smatra se, da se nastankom prvih prediva, odnosno kada je čovek shvatio da može da koristi razna biljna vlakna i da ih upreda, razvila i tehnika tkanja.

Tkanje predstavlja tehnološki proces izrade tkanina uzajamnim preplitanjem, pod pravim uglom, najmanje dva sistema niti. Jedan sistem niti ide uzduž tkanine i naziva se osnova, a drugi po širini tkanine i naziva se potka.

Različitim ukrštanjem ova dva sistema, nastaju tkanine različitih motiva, šara i struktura.

Kako bi se očuvala tradicija i autentičnost i danas se koriste drveni razboji za ručno tkanje, koji imaju isti pricnip rada kao i oni najprimitivnji ali su unapređeni za deo kojim se tkač koristi nogama kako bi mu pri radu bile na
raspolaganju obe ruke.

Da biste se bavili ovim predivnim zanatom, pre svega morate biti istrajni i imati strpljenja za ceo proces, a neophodna je i ljubav prema tradiciji i želja za otkrivanjem izvornih vrednosti našeg postojanja. Tek onda ćete moći da na tradicionalan način ostavite trag i lični pečat kroz niti i tkaninu.