Zadovoljstvo mi je da Vas obavestim o još jednom završenom ciklusu radionica tkanja, podržanog subvencijom za očuvanje starih zanata od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije, za 2023 godinu.

Ovo je bilo još jedno putovanje kroz niti i prepletaje koje je iskusilo 24 žena iz Zaječara i Niša.

aktivnosti na radionicama 1

Polaznice radionica su se upoznale sa tkačkim procesom od samog postavljanja osnove za tkanje do završnog dela skidanja istkanog platna i njegove obrade. Proces tkanja se obavljao na četvoronitnom podnom razboju, kao i na manjim razbojima za tkanje, tj. okruglom ramu, horzontalnom ramu i koniću.

Svim polaznicama je radi lakšeg snalaženja i korišćenja osnovnih prepletaja, dodeljena Skripta o tkanju, pripremljena od strane edukatora. U skripti su objašjeni osnovni pojmovi i delovi razboja i prepletaji koji se najčešće koriste. Bilo mi je pravo zadovoljstvo da sastavim skriptu jer znam koliko to znači na početku tkačkog puta. Štampu i pripremu ove skripte je takođe podržalo Ministarsvo unutrašnje i spoljne trgovine RS.

skripta o tkanju

Ono što je bilo jako značajno za održavanje ovih radionica, jeste obezbeđen materijal i prostor za rad. Naime, subvencijom su obezbeđeni svi neophodni materijali i prediva za rad, jer u procesu tkanja se troši mnogo više prediva nego kod ostalih ručnih radova. A kako bismo što udobnije i prijatnije izveli sve zaplanirane aktivnosti, bilo nam je omogućeno i iznajmljivanje prostora.

uvođenje niti

Ono što u potpunosti ne može da se dočara rečima i slikama je sama radost pri izradi sopstvene tkanine, kao i međusobna podrška polaznica u toku procesa i učenja. Moja želja je bila da svoje znanje prenesem što je moguće jasnije, kako bi ovaj zanat nastavio da živi kroz novo doba.

proces tkanja proces tkanja proces tkanja

Tkanje predstavlja jedan složen proces i zahteva jaku koncentraciju, prisutnost u procesu i veliko strpljenje. Ono što mnoge obeshrabri je priprema za tkanje koja je neizbežna, ali za neke komplikovana. Trudili smo se da ovo ipak bude jedno uživanje i baš pravo izražavanje kreativnosti svake učesnice. Cilj ovog projekta je bilo širenje znanja o tkanju kao jednom od najstarijih zanata, kao i širenje svesti o tome da čuvanje tradicije ipak može da bude korisno i za novo doba u kome živimo.

A jedan od  najradosnijih trenutaka u celom ovom procesu jeste i dodela zahvalnica učesnicama radionica, kao podsetnik da smo svi čuvari tradicije.

zahvalnice

Neizmerno se zahvaljujem svima koji su podržali ovaj proces učenja o tkanju, a posebno Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije, ljudima koji su sarađivali u vezi nabavke, marketinga, štampe, i svim učesnicama koje su bile istrajne i dosledne radeći ono što vole i što će preneti u svet svoje umeće kroz tkane radove.

I na kraju, zahvaljujem se sebi što sam celim svojim srcem i sa velikim zadovoljstvom prenela svoje znanje o tkačkom zanatu.